Önlisans eğitimini tamamlamış olan öğrenciler 2 yıllık bölümlerinden sonra dikey geçiş sınavı içerisinde gerekli puanı almaları halinde 4 yıllık bölümlerden eğitimlerine devam edebilmektedirler.
2 yıllıktan 4 yıllığa sınavsız geçiş bölümleri birbirinin devamı nitelinde olması önemlidir. Bu noktada kişilerin 2 yıllık bölümlerinin devamını okumaları gerekmektedir. Ancak bazı bölümlere sınavsız olarak geçiş yapmak mümkündür.
Dgs açıköğretim bölümleri şöyledir;
- Sosyal hizmet
- Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri
- Adalet
- Halkla ilişkiler ve reklamcılık
- Sağlık yönetimi
- Uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi
- İşletme
- İktisat
- Sosyoloji
- Maliye
- Konaklama işletmeciliği
- Uluslararası ilişkiler
- Kamu yönetimi
- Yönetim bilişim sistemleri
- Sosyal hizmet
Sınavsız lisans tamamlama bölümleri 2 yıllık ön lisans programlarından mezun olan kişilerin almış oldukları dersleri saydırarak bölümlerin 4 yıllık olanlarına da sınavsız giriş yapmak mümkün olmaktadır. Sınavsız lisans tamamlama bölümleri ise şöyle sıralanabilir;
- Yönetim bilişim sistemleri
- Halkla ilişkiler ve reklamcılık
- Sosyoloji kamu yönetimi
- İşletme çocuk gelişimi
- Tarih türk dili ve edebiyatı
- Rekreasyon
- Felsefe bölümü
2 Yıllıktan 4 Yıllığa Sınavsız Geçiş AÖF
2 yıllıktan 4 yıllığa sınavsız geçiş AÖF üniversitesi aracılığı ile de sınavsız olarak gerçekleştirilebilmektedir. Anadolu üniversitesi sınavsız lisans tamamlama bölümleri şöyledir;
- Açıköğretim fakültesi,
- Felsefe bölümü
- Halkla ilişkiler ve reklamcılık
- Tarih
- Türk dili ve edebiyatı
- Yönetim bilişim sistemleri
Dgs’siz Lisans Tamamlama
Dgs’siz lisans tamamlama üç farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Sınavsız lisans tamamlama yurtdışı sınavsız lisans tamamlama, Anadolu Üniversitesi sınavsız lisans tamamlama ve atatürk üniversitesi sınavsız lisans tamamlama olarak farklılık göstermektedir.
Sınavsız dikey geçiş bölümleri de bu gruplandırma göre farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Ülkemizde DGS’siz lisans tamamlama olup olmadığı birçok kişi tarafından merak edilmekte olup 4 yıllık bir üniversiteden mezun olmak için mutlaka DGS sınavından geçerli not alınmış olması gerekmektedir.
Ancak sınava girmeden yurtdışında lisans tamamlama mümkün olmaktadır. Belirli bir ücret karşılığında yurtdışında lisans tamamlama yapılması mümkündür.
Atatürk üniversitesi Açıköğretim lisans tamamlama bölümleri içerisinde birçok farklı bölümün varlığından söz etmek mümkündür.
Bu bölümler içerisinde özellikle tarih, işletme, kamu yönetimi, sosyoloji egzersiz ve spor bilimleri bölümü, çocuk gelişimi bölümü ile rekreasyon bölümleri yer almaktadır.
Birçok kişi tarafından popüler olarak tercih edilmekte olan halkla ilişkiler bölümü ile tanıtım ve reklamcılık bölümleri de açık öğretim fakültelerinden sınavsız lisans tamamlama şeklinde yapılabilmektedir.
Sınavsız 4 yıllığa tamamlama için kişilerin belirli bir ücret karşılığında Açıköğretim fakültelerinden lisans tamamlama bölümlerine başvuru yapmaları gerekmektedir.